Binnenkomst: We begroeten ieder kind en hebben een klein praatje in het Nederlands over de afgelopen week.
We starten gezamenlijk met een leuke leerzame activiteit rond het thema. Daarna:
Oudere leerlingen (groep 5,6,7,8 en VCE) beginnen in hun lesmethode.
Met de onderbouw/middenbouw (gr 3,4,5) begin ik met de verdieping, een verhaal of een filmpje en nodig ik uit tot een gesprek of interactief leren. Sociale interactie is hier belangrijk en het Nederlands spreken met elkaar. Ik leg aan de hand van het digitale schoolbord de stof /theoretische verdieping uit waar de leerlingen mee aan de slag gaan. Deze groep gaat aan de slag in de leuke uitdagende nieuwe methodes. Ze mogen elkaar helpen en samen dingen maken.
Dan draai ik het om en neem de tijd voor de bovenbouw. Een gesprek/ theoretische verdieping, dictee of een spel, werkstuk of spreekbeurt.
Dan hebben we even een Pauze waarin we de mogelijk geven om even naar de bieb te gaan en daarna naar buiten.
Na de pauze gaat iedereen nog even in de methodes aan het werk, ik loop ieder kind nog even langs en help waar nodig op individueel niveau.
In het laatste half uur is er verdieping van een actueel of cultureel Nederlands of Belgische thema. We werken met de methode Nieuwsbegrip waarin kinderen in gesprek gaan met elkaar en de leerkracht. Daarna gaan ze dit op papier als groepje uitwerken. Er zijn verschillende keuzemogelijkheden. Themagerichte spelletjes op het digibord, knutselen, leesboeken of iets anders wat het kind zelf bedenkt en wat met het thema te maken heeft. Ingedeeld op leeftijd. Er is een leuk filmpje van 6 minuten aan het einde van de les die hoort bij het thema.
Ik sta open voor spontane leuke ideeën van de kinderen, dus komt er iets naar boven wat leuk is dan ga ik daar graag in mee
Programma van de kleuters: De kleuterjuf begint in de kring waar ze ieder kind begroet en een praatje maakt. Ook onderling is er tijd voor sociale interactie. “Wat is het leuk om vriendjes en vriendinnetjes te hebben die ook Nederlands spreken”. Allemaal heel laagdrempelig en gezellig. De leerkracht voert kleine gesprekjes om de kinderen uit te nodigen tot mondelinge taalvaardigheden. Ze leest boeken voor en werkt daarnaast aan de hand van thema’s aan het vergroten van de woordenschat, letterkennis, nieuwe woorden kiezen en gebruiken, klanken vormen met het Nederlandse klanksysteem en zinnen vormen. Dit vooral door interactieve spelletjes. Ook leren de kinderen om goed te luisteren naar instructies en om de instructies dan ook in te zetten bij de activiteiten. Verder wordt er veel geluisterd naar liedjes, lekker gedanst, en zoals gezegd veel tijd voor leuke verhalen. Er is een knutsel of een werkblad activiteit. De kinderen leren letters en de beginselen van het schrijven. Dit gebeurt allemaal volgens de richtlijnen van het kleuteronderwijs in Nederland. Natuurlijk is er ook altijd een kleine pauze om even lekker buiten te rennen en wat te eten en drinken. De thema’s sluiten aan bij de jonge belevingswereld en helpt om de woordenschat te vergroten zodat ze met opa en oma in Nederland ook leuke gespreken kunnen voeren. (Afgelopen termijn hadden we het thema post en hebben de kinderen gestempeld en hun brief naar huis ook echt op de post gedaan!) of met het thema ruimte zijn we buiten bezig geweest met het uitstappen van de planeten). Interactief spelen en leren. Programma middelbare school IB en VCE-voorbereiding. Onze examen voorbereidende leerlingen zijn vaak oud-leerlingen die graag hun Nederlands gebruiken bij het kiezen van een pakket. Het is voor beide partijen zo leuk om elkaar weer te zien. En er is een motivatie om samen voor te bereiden voor het examen. We hebben een persoonlijke band met deze leerlingen en dat is fijn. Ze zijn vertrouwd en durven fouten te maken. Wij gaan met deze leerlingen aan de slag op de onderdelen van de examens.
Communiceer duidelijk en effectief in verschillende contexten en voor verschillende doeleinden.
Begrijp en gebruik taal die past bij een reeks interpersoonlijke en/ of interculturele contexten en doelgroepen.
Begrijp en gebruik taal om vloeiend en nauwkeurig een reeks ideeën uit te drukken en erop te reageren.
Identificeer, organiseer en presenteer ideeën over een reeks onderwerpen.
Begrijp, analyseer en reflecteer op een reeks geschreven, audio-, visuele en audiovisuele teksten.
Het schrijven van 400 woorden teksten.
We beginnen de les met spelling en grammatica. We werken in de meest recente methodes van het Nederlands basisonderwijs om alle spelling goed te krijgen. Daarna lezen we teksten en maken we daar vragen bij aan de hand van een superleuke nieuwe methode Nieuwsbegrip. Zo leren ze ook over actuele Nederlandse zaken. We voeren gesprekken. IB-leerlingen krijgen elke week van hun IB-leerkracht bepaalde stof mee. Wij begeleiden onze leerlingen bij het maken van deze opdrachten.
Groepsoverzicht /english below
Indeling groepen en locatie: Maandag:
Maandagmiddag geven wij klassikale lessen in Brighton. Op Brighton Primary School van 16.00 uur tot 18.00 uur voor basisschoolleerlingen (Dit wordt verdeeld in twee groepen met twee leerkrachten)
Examen leerlingen hebben elke week online les van 18.45 tot 20.00 met minimaal 2 leerlingen.
Woensdag:
Woensdagochtend privélessen, bij aanvraag
Woensdagmiddag online groep van 16.15 uur tot 17.30 uur. Deze groep is voornamelijk voor leerlingen waar Nederlands de tweede taal is; in deze les wordt veel in het Engels uitgelegd.
Zaterdag:
Op Zaterdagochtend geven wij klassikale lessen in Brighton. Op Brighton Primary School van 9.00 uur tot 11.00 uur voor basisschoolleerlingen deze groep heeft 1 leerkracht en een assistent.
Brighton Primary School van 9.00 uur tot 11.00 uur een kleutergroep/NT2 (kinderen tussen 4-6 jaar), deze groep heeft 1 leerkracht.
Van 11.30 uur tot 13.30 uur zijn er online lessen bij voldoende animo. Minimaal 3 leerlingen.
DATA VOOR 2023 PER TERMIJN Termijn 1: januari tot april:
Maandaggroepen starten op 30 januari en gaan door t/m 3 april
Woensdaggroepen online start 1 februari en gaat door t/m 5 april
Zaterdaggroepen starten op 4 februari en gaan door t/m 1 april
Public holiday: 13 maart is Labour Day en is de school gesloten. (Dit is dus een lang weekend dus zowel 11 maart als 13 maart zijn we gesloten).
Anzac day 25 april gesloten
Mochten jullie deze les binnen de termijn willen in halen op 1 van onze andere dagen dan mag dat altijd. Termijn 2: april tot juni
Maandaggroepen starten op 24 april 2 en gaan door t/m 19 juni.
Woensdaggroepen starten op 26 april en gaan door t/m 21 juni.
Zaterdaggroepen starten op 29 april en gaan door t/m 17 juni.
29 april koningsdag cultuurochtend
Public holiday: 12 juni is het Monarch’s/ Queens Birthday en is de school gesloten. 11 juli valt dus in dit lange weekend en zijn we ook gesloten.
Mochten jullie deze les binnen de termijn willen in halen op 1 van onze andere dagen dan mag dat altijd. Termijn 3: juli tot september
Maandaggroepen starten op 10 juli en gaan door t/m 12 september
Woensdaggroepen starten op 13 juli en gaan door t/m 14 september
Zaterdaggroepen starten op 16 juli en gaan door t/m 10 september.
29 september gesloten lang weekend grand final dus ook zaterdag 30 september gesloten
Mochten jullie deze les binnen de termijn willen in halen op 1 van onze andere dagen dan mag dat altijd. Termijn 4: Oktober tot december
Maandaggroepen starten op 2 oktober en gaan door t/m maandag 11 december
Woensdaggroepen starten op 4 oktober en gaan door t/m woensdag 13 december
Zaterdaggroepen starten op 7 oktober en gaan door t/m 16 december.
2 december Sinterklaasviering cultuurochtend
Public Holiday: 7-november Melbourne Cup is het lang Weekend en is de school gesloten. De maandag is een normale primary schooldag maar wij zijn dicht.