UITGANGSPUNTEN VAN DE LEESPLANK, De Leesplank geeft onderwijs in de Nederlandse Taal en Cultuur (NTC). De school heeft daarbij als doel, zich zoveel mogelijk aan te sluiten bij het onderwijs in Nederland. We richten ons daarbij op de kerndoelen van de Nederlandse taal. Om een goede aansluiting met het Nederlands onderwijs te krijgen, maakt naast de Nederlandse taal ook de Nederlandse en Belgische cultuur deel uit van ons onderwijsaanbod. De school houdt rekening met de verschillende achtergronden die de leerlingen hebben ten aanzien van de Nederlandse taal. Daarom wordt nauwkeurig naar iedere leerling persoonlijk gekeken en werkt ieder kind op zijn/haar eigen niveau. De leerprestaties worden systematisch geëvalueerd met de leerling en zijn/haar ouders. Naast ons hoofddoel om kinderen de aansluiting met het Nederlands onderwijs te laten behouden, is er ook ruimte gecreëerd voor leerlingen die Nederlands als tweede taal willen leren. We leren interactief doormiddel van verschillende methodes en activiteiten. Naast de methodes is er ook ruimte voor leuke activiteiten, en andere vormen van onderwijs. KLIMAAT VAN DE SCHOOL De leerlingen die vanaf groep drie (grade 1 in het Australische onderwijs) les volgen bij de Nederlandse school, hebben allemaal al een volledige dag Australisch onderwijs achter de rug. Daarom vinden wij het belangrijk dat de kinderen die bij ons Nederlands onderwijs volgen dit doen in een vriendelijk en veilig klimaat. Pas als een kind zich veilig voelt, kan het zich ontwikkelen. De Nederlandse en Belgische cultuur komt regelmatig aan bod om de verbondenheid met beide landen te behouden. Dit is een groot voordeel wanneer de leerling terugkeert naar Nederland of België.
De Leesplank is de particuliere part-time Nederlandse basisschool in Melbourne en omstreken. De school is opgericht in 1997 en telt momenteel ruim 60 leerlingen. De Leesplank verzorgt Nederlands onderwijs voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Corona heeft er voor gezorgd dat wij nu ook online lessen aanbieden en leerlingen les geven door heel Australie!
De school is een uitkomst voor Nederlands/Vlaams sprekende expats, die zich hier met hun kinderen gevestigd hebben en de moedertaal willen behouden. Daarnaast is De Leesplank de ideale school voor kinderen waarvan Nederlands niet de eerste taal is. Ook zij kunnen hier op een heerlijke manier de taal eigen maken. Op De Leesplank hebben de kinderen een sociaal referentiekader; zij zien en ervaren dat er meer kinderen in hun omgeving tweetalig worden opgevoed. Niet alleen wordt hun zelfvertrouwen hierdoor vergroot, maar ook hun denkwijze, prestaties en vooral hun creativiteit worden hierdoor positief beïnvloed. De vriendschappen die worden gevormd zijn vaak ontzettend bijzonder. De lessen zijn verdeeld in clusters van twee uur. Om deze reden is De Leesplank niet meer aangesloten bij het NOB (Nederlands Onderwijs Buitenland). Om bij deze organisatie aangesloten te zijn, zal een school moeten voldoen aan de eis dat leerlingen minimaal drie uur Nederlandse les per week volgen. Uit ervaring is gebleken dat dit momenteel voor onze leerlingen en ouders niet haalbaar is. Hierdoor zijn wij als Nederlandse school in Melbourne onze eigen weg ingeslagen. Wel is er zeer nauwe samenwerking met het NOB en overleggen wij ons lesaanbod zeer regelmatig met hen. Hierdoor geeft het de school de mogelijkheid om zeer zelfstandig te werken en individueel aangepast materiaal te ontwikkelen voor de persoonlijke behoeften van ieder leerling. Als groep werken we samen, maar elke leerling werkt op zijn of haar eigen tempo en niveau! Daarbij werkt de school met bekende Nederlandse methodes zoals: Veilig leren lezen, Taal Actief, Staal, Lijn 3, en Nieuwsbegrip. Gedurende het jaar gebruiken wij voor de leerkrachten methode-gebonden toetsen om elke leerling individueel op de voet te volgen. Daarnaast hebben wij een moment per jaar waarop we het niveau van de individuele leerlingen toetsen aan de hand van de Nederlandse Cito-toetsen. Wanneer wij weten dat leerlingen terugkeren naar Nederland of België voeren wij extra toetsmomenten in waar nodig. Ook voeren wij twee keer per jaar oudergesprekken waarin we de doelen en voortgang bespreken en ouders betrekken bij het Nederlands leren en onderhouden van hun kind. Dit zijn FaceTime of Whats App videogesprekken van ongeveer 15 minuten. Aan het einde van het schooljaar ontvangen alle leerlingen een Leesplank rapport. We kijken er altijd naar uit om nieuwe en bekende gezichten te zien! Tot snel, Het Leesplank team.
If you would like more information in English about The Dutch school,De Leesplank please feel free to contact Simone. She is always happy to answer any of your questions. Telephone: 0455021222 or email: [email protected]
Simone is het hoofd van De Leesplank en ook Juf in verschillende groepen van De Leesplank
Even voorstellen: Ik ben Simone Toorenburg. Ik ben al jaren juf bij De Leesplank en dus voor vele een bekend gezicht. Sinds Oktober 2019 ben ik ook de directrice. Ik ben 37 jaar en ik woon nu 10 jaar in Melbourne. Al reizend ben ik hier met mijn vriend Luuk terechtgekomen en we zijn nooit meer weggegaan. We zijn outdoor-mensen en houden van de vrijheid en ruimte die Australië ons biedt. Naast mijn werk als leerkracht/ directrice voor De leesplank werk ik als familie fotografe. . Inmiddels zijn Luuk en ik de trotse ouders van Finn (5) en Reff (3). Het op peil houden van het Nederlands is ook binnen ons gezin erg belangrijk. In Nederland heb ik de Pabo gedaan, de opleiding voor basisschooldocenten. en het SPW3 en 4. Ik ben dus een gekwalificeerde docent. In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om te kamperen, te kitesurfen, en te fotograferen.
Juf Monique
Via deze weg stel ik mij graag aan u voor. Mijn naam is Monique en ik ben de leerkracht bij de kleuters. Samen met mijn man Abe en drie kinderen (Wiebe, Jitse en Freeke) woon ik sinds 4,5 jaar in Melbourne.
Ik heb in Nederland al heel wat jaren in het regulier- en speciaal onderwijs gewerkt. Momenteel werk ik als klassenassistente aan Port Phillip Specialist School.
Juf Hasse
Hallo allemaal! Ik ben Hasse en ik ben onderwijsassistent hier op De Leesplank. Ik ondersteun in elke klas. Ik heb mijn Bachelor of Education in 2021 afgemaakt via RMIT en ik ben dit jaar aan de slag als invaldocent. In 2014 ben ik naar Melbourne verhuisd met mijn ouders. Ik heb 4 jaar rondgereisd voordat ik uiteindelijk ben gaan studeren. Ik heb hartstikke veel zin om in het Nederlands les te geven en lekker te kletsen natuurlijk! Jullie zullen mij vooral op zaterdag zien maar ik kom ook zo af en toe op maandag helpen. Groetjes, Hasse